După tratamentul dintelui cariat, acesta va fi restaurat cu o obturaţie (“plombă”). Obturaţia are rol de a înlocui ţesutul pierdut, funcţional şi estetic. O obturaţie corectă protejează dintele în timp de recidivele de carie.
Tipuri de obturatii dentare
– Obturaţia de amalgam de argint – utilizată intensiv în anii 80-90, se mai foloseşte şi în prezent destul de des. Are avantajul de a fi mai economică şi dezavantajul culorii metalice. Există de asemenea controverse privind toxicitatea aliajelor de mercur.
– Obturaţia din compozit – este cea mai frecvent utilizată în prezent. Are avantajul esteticii deosebite. Dezavantaje: costul mai ridicat, culoarea se poate modifica, se uzează şi se sparg în timp (între 4-7 ani) şi vor trebui înlocuite.
Procedura de lucru
Medicul dentist va îndepărta ţesutul cariat şi în funcţie de adâncimea cariei dintele va fi obturat în aceeaşi şedinţă sau nu. Pe dintele curăţat de ţesuturile cariate se va aplica un gel special apoi se va aplica un tip de adeziv “bonding agent” care va face legatura între dinte şi noua obturaţie. Materialul de obturaţie se va aplica ulterior în straturi şi modelat după structura şi forma dintelui. Obturaţia finală ulterior va fi lustruită şi finisată până se ajunge la un aspect natural.