Tratamentul prin implanturi dentare – o soluție modernă și conservativă
Noile implanturi dentare sunt dispozitive metalice inserate în osul mandibular sau maxilar care vor înlocui dinții pierduți. Acestea se vor integra în osul înconjurător permițând o protezare ulterioară superioară din punct de vedere fizionomic, conservativ și al confortului. Implanturile dentare sunt percepute de pacienți ca fiind mult mai confortabile și mai apropiate de dintele natural ca fizionomie și funcționalitate.
Procesul de inserare și integrare a implanturilor este de obicei de lungă durată, costisitor iar succesul nu este garantat 100%. Medicul dentist va decide dacă pacientul este un candidat potrivit pentru implanturi.
Avantajele tratamentului prin implanturi dentare
– Viitoarele implanturi dentare se vor integra în țesuturile osoase din jur (osteointegrare).
– Noul implant va înlocui cu succes dinții pierduti și va fi perceput aproape de natural.
– Dispar durerile în timpul masticației și vorbirii întâlnite în cazurile protezării mobile.
– Tratamentul prin implanturi dentare previne atrofia osoasă progresivă apărută în cazul pierderii uneori timpurii a dinților.
– Este o tehnică ce nu afectează dinții învecinați – ex. șlefuirea dinților în cazul punților.
Atenție! Mulți pacienți, după pierderea unuia sau mai multor dinți își doresc înlocuirea acestora prin implanturi dentare pentru “a nu strica ceilalți dinți”. Totuși, dacă mijloacele financiare sunt un impediment, trebuie luate în considerare și metodele alternative de protezare (lucrarea fixa-puntea dentara, proteza parțială etc) deoarece urmările pierderii dinților sunt de lungă durată și se reflectă asupra întregului aparat masticator (ceilalți dinți, articulația temporo-mandibulara, musculatura etc).
Tratamentul prin implanturi dentare – procedura de lucru
In prima ședința se inseră dispozitivul din titan care va constitui porțiunea radiculara a viitorului dinte. Sub anestezie locală, medicul va deschide țesutul gingival și va introduce implantul în osul maxilar/mandibular. Apoi zona este suturată iar firele vor fi scoase după 5-7 zile. Procedura durează între 45 min-3 h în funcție de numărul de implanturi dentare inserate. Disconfortul simțit în această perioadă este asemănător cu cel resimțit după o extracție mai dificilă dar cu medicația potrivită prescrisă de medic, acesta se va diminua considerabil.
Implantul va fi lăsat o perioada medie de 6 luni să se integreze în os, în timpul acesta pacientul va primi o lucrare provizorie.
Următorul pas va fi aplicarea bontului de vindecare, un bont metalic care va conforma gingia din jurul implantului; se va practica o incizie mica sub anestezie în gingie, se va înșuruba bontul de vindecare, timpul de lucru fiind de aproximativ 15-30 minute. Bontul de vindecare va fi menținut în jur de 15-20 de zile, apoi va fi îndepărtat și înlocuit de bontul protetic și coroana de acoperire care va fi aproape identică ca funcționalitate cu dintele pierdut.