• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Chirurgia endodontica

Chirurgia endodontica

Indicaţiile tratamentului chirurgical endodontic

Scopul intervenţiei chirurgicale endodontice este în mod eronat considerat a fi doar eliminarea vârfurilor infectate ale rădăcinilor şi a ţesuturilor periapicale implicate.

Intervenţia chirurgicala endodontica – rezecţia apicala nu este suficientă pentru rezolvarea eşecurilor endodontice, scopul ei este de a examina suprafaţa radiculara si anatomia apicala. Sigilarea retrogradă este o manopera indispensabilă pentru a asigura supravieţuirea dintelui implicat. Rezecţia apicala este considerata tratament definitiv în cazul obstrucţiilor mecanice sau perforaţiilor, prin îndepărtarea chirurgicală a fragmentului netratat radicular până la porţiunea tratată rezolvându-se problema.

Sigilarea retrogradă este considerată intervenția care rezolvă cele mai multe din eșecurile endodontice: preparațiile iatrogenice, perforațiile radiculare, canale calcificate, instrumente separate, percolare apicală. Intervențiile chirurgicale endodontice nu trebuie considerate de primă intenție, înaintea tratamentului endodontic convențional ortograd, ci doar atunci când tratamentul endodontic convențional nu dă rezultatele dorite.

Indicațiile tratamentul chirurgical endodontic – apicoectomia sau rezecția apicală

a. Anatomia dificilă, atipică

Molarii maxilari, premolarii, incisivii mandibulari au anatomia canalelor frecvent atipică, molarii maxilarii au in peste 95% din cazuri 4 canale – al patrulea fiind foarte dificil de tratat, la premolari canalele se pot ramifica in ultimii 2 mm apicali, iar incisivii mandibulari au frecvent 2 canale.

canale-radiculare endodentist

 


 

b. Apexuri sau rădăcini blocate

În cazul dinților cu patologie endodontică restaurați prin dispozitive corono-radiculare turnate și coroane, prin îndepărtarea acestora apare riscul de fracturi, uneori fatale ale rădăcinilor implicate. Tratamentul chirugical endodontic cu sigilare retrogradă este lipsit de aceste riscuri și va rezolva problema destul de rapid.

c. Corecția iatrogeniilor

În cazul dinților unde s-au separat instrumente care depășesc porțiunea apicala și pătrund în zona periapicala (os, ligament), se indică intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea instumentului si sigilarea zonei apicale.

d. Patologie chistică persistentă

Prin îndepărtarea si sigilarea retrogradă, șansele de recidivă a chisturilor se reduc considerabil, după îndepărtarea chistului se indică biopsie și trimitere spre anatomo-patologie.

e. Fracturi și fisuri verticalefisura-radiculara

Fisurile verticale sunt greu de diagnosticat, dar prin accesul direct chirurgical si îndepartarea porțiunii implicate se îmbunătățește prognosticul dintelui și, implicit dispar și defectele parodontale asociate.

 

f. Zona apicală perforată

Prin blocajele în zona apicala, căi false, praguri (trepte), uneori este imposibil de accesat și de cateterizat canalul real și astfel, chirurgia endodontică devine o opțiune viabilă.

perforatie

g. În scop diagnostic

Prin accesul chirurgical direct se poate identifica si remedia imediat problema.

 

 


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim