• Şos. Ştefan cel Mare 5, bloc 6 Dinamo, scara B, apt.34, sector 2, Bucureşti
  • +40721818953

Proteza dentara – 8 lucruri importante

Proteza dentara – 8 lucruri importante

1. Proteza dentara nu rezista la nesfarsit

Cu toata grija avuta de ele, protezele se deterioreaza odata cu timpul iar dintii protezelor isi pierd aspectul initial datorita efectelor cumulative ale periajului, mestecatului etc. E adevarat ca protezele dentare moderne sunt mult mai rezistente dar si acestea au o durabilitate limitata in timp.  In plus proteza dentara - dimensiunimaxilarele se modifica odata cu varsta, osul se resoarbe progresiv sub proteze iar acestea nu mai corespund situatiei clinice dupa niste ani de functionare si, ori se rup in masticatie, ori nu mai stau corect pe arcade (basculeaza, provoaca rani etc).

Medicul dentist va recomanda schimbarea protezelor daca:

– acestea sunt infiltrate in fluidele bucale si au un miros neplacut;

– dintii sunt modificati de culoare si nu mai corespund clinic aspectului facial, doleantelor etc;

– proteza se misca pe arcade, basculeaza, necesita fixator pentru o masticatie acceptabila;

– proteza este rupta, fracturata – reparatiile din ratiuni economice nu fac decat sa prelungeasca viata protezei vechi probabil cu cateva luni-maxim un an;

-pete, tartru excesiv pe suprafata protezelor, bacteriile infiltrate in materialul protezei sunt o sursa de iritatie permamenta pentru mucoasa orala;

– durata de viata decenta a unei proteze este de 5-7 ani, apoi inlocuirea ei este recomandabila;

Protezele care “tin” 15-20 de ani, sunt din pacate, neconforme cu realitatea clinica, pacientul fiind in imposibilitate de a mesteca decent, alimentatia fiind afectata precum si oasele pe care sta asezata proteza (acestea resorbindu-se apeoape complet, in cele din urma, datorita unei proteze nepotrivite). Protezele foarte vechi sunt si surse de iritatie permanenta bacteriana, materialul din care sunt confectionate rezista o perioada de timp conditiilor din cavitatea bucala, apoi incepe sa “imbatraneasca”.

 

2. Protezele pot sa va ofere un aspect natural al fizionomieiproteza dentara-estetica

Modern, protezele dentare pot fi confectionate astfel incat nimeni sa nu isi dea seama ca purtati o proteza. Cu ajutorul programelor de computer tip smile-design, fotografii, modele, medicul va putea realiza o proteza care sa arate foarte natural si sa redea un aspect tineresc al fetei, ridurile de expresie si aspectul “cazut” al maxilarelor disparand complet. Uneori mici artificii de pozitionare a dintilor, pete, coloratii adauga un plus de naturalete.

3. Purtatorii de proteze pot sa se alimenteze mai bine

Pacientii edentati nu se mai pot alimenta corespunzator, masticatia fiind dificila, mucoasa orala si suportul osos fiind in permanenta traumatizat si in consecinta, dieta acestora este restrictiva. Odata ce sunt protezati, acesti pacienti isi vor diversifica dieta, alimentatia fiind mult mai comfortabila, in consecinta si dieta lor se va apropia de normalitate cu un aport zilnic nutritional echilibrat, sanatatea lor generala imbunatatindu-se considerabil.

Exista din pacate pacienti edentati complet neprotezati, a caror oase maxilare sunt atat de modificate si traumatizate sub presiunile masticatorii incat protezarea lor ulterioara va fi dificila. Acesti pacienti vor suporta greu sau aproape deloc protezele dentare.

4. Pacientii protezati pot sa vorbeasca mai bine

Vorbirea se bazeaza si pe interactiunea limbii cu dintii, cerul gurii, obraji, buze. Proteza corect executata indeplineste aceasta functie cu succes.

5. Anumite medicamente pot afecta protezele

Medicamentele care modifica secretia salivara pot afecta durabilitatea si pozitionarea corecta a protezei. Trebuie sa mergeti si sa discutati cu medicul dentist in cazul in care luati unul din aceste tipuri de medicamente: atropinice, hiosciamina, antidepresive, antiaritmice, fenotiazine, antiacide inhibitoare de pompa de protoni, benzodiazepine, opioide, medicamente citotoxice, retinoide, efedrina, inhibitori de proteaze, antivirale – didanosina, diuretice, interleukina-2.

6. Nu incercati sa reparati singuri protezele

Reparatiile facute la domiciliu nu sunt facute cu materiale potrivite, iar adezivii din comert (prenadez, picatura, superglue, moment) sunt TOXICI pentru tesuturile umane, rezultand iritatie cronica si eventuale probleme de sanatate ulterioare. Rezultatul obtinut de cele mai multe ori este incorect adaptat, voluminos ducand la o distrugere avansata si rapida a tesuturilor de sustinere.

7. Nu evitati inlocuirea protezelor datorita perioadei de adaptare sau a costurilor

Protezele vechi, neadaptate nu fac decat sa irite buzele, obrajii, gingiile si conduc la o scurtare mai rapida a oaselor de suport, protezarea ulterioara fiind foarte dificila, suportul osos fiind minim sau absent. Masticatia, vorbirea vor fi mult mai dificile, fizionomia va fi de asemenea afectata prin reducerea oaselor fetei si aparitia ridurilor adanci. O proteza noua inseamna comfort si sanatate, iar perioada de adaptare este un sacrificiu foarte mic in comparatie cu beneficiile obtinute.

8.  Protezele nu sunt executate identic. Pretul de cost cel mai mic inseamna de cele mai multe ori si un produs pe masura

Medicul dentist protezist va analiza cazul dvs cu atentie, luand in considerare eventuale probleme de sanatate, iar documentatia va include radiografii, modele, fotografii, analize ocluzale etc. Un tehnician instruit care lucreaza cu materiale de calitate si respecta cu strictete fiecare faza a executie protezei dvs pana la un produs finit de calitate nu este low-cost. Materialele de calitate nu sunt low-cost. Protezele de tip discount, la preturi de voucher sau sociale, de cele mai multe ori nu se adapteaza corect, sunt executate cu materiale indoielnice, fazele de executie sunt sarite, pacientul plecand cu un produs finit necorespunzator, cu care se va “adapta” mai greu sau deloc, si care poate prezenta un hazard pentru sanatatea sa.


Utilizăm tehnici avansate de lucru sub microscop chirurgical.

Close
Ajuta-ne sa devenim celebri
Recomanda-ne pe reteaua ta favorita de socializare! Multumim