10 sfaturi pentru un zambet sanatos
1. Evitati bauturile acidulate
sau folositi paiul. Bauturile din comert pot avea acid fosforic, acid ascorbic, acid carbonic etc care pot demineraliza smaltul dintilor cauzand distrugerea lui progresiva.
2. Beti multa apa intre mese.
Foto de tim.perdue
Apa ajuta la curatarea dintilor de acizi si resturi alimentare. Band apa intre mese evitati acumularea bacteriilor si resturilor alimentare pe dinti si gingii.
3. Mancati fructe si legume proaspete
Foto de Martin Cathrae
Fructele si legumele sunt adevarate dentifrice, stimuleaza salivatia si ligamentele parodontale (acele fibre care leaga dintii de osul si gingia dimprejur). Morcovii, de exmplu, ajuta la “intarirea dintilor” in os, tonificand si mentinad parodontiul in buna stare de functionare. Mineralele si vitaminele din fructe si legume sunt un aport necesar in buna functionare a organismului.
4. Consumati lactate
Foto de Southern CrossFit
Lactatele contin calciu, element care ajuta la remineralizarea suprafetelor dentare, proteine care mentin pH-ul salivar la un nivel optim si neutralizeaza acizii deja existenti.
5. Evitati “rontaitul” intre mese
Foto de snorlax’s cafe
Asa-zisele “snacks” sau rontaitul intre mese duce la acumulari de placa bacteriana pe dinti, creste aciditatea locala si implicit riscul de carii. Majoritatea produselor de gen contin carbohidrati (amidon, zahar, diversi aditivi) cu risc cariogenic mare.
6. Mestecati guma
Foto de KorayGokhan
Guma creste fluxul salivar, ajutand la eliminarea resturilor alimentare, inhiba cresterea bacteriilor, echilibreaza pH-ul salivar si improspateaza respiratia. Nu se recomanda consumul in exces sau timp indelungat.
7. Utilizati ata dentara
Foto de Zen Cupcake
Ata dentara curata resturile alimentare interdentare, acolo unde periuta de dinti nu intra, reducand riscul cariilor interdentare, gingivitelor, papilitelor si a altor afectiuni adiacente si, in plus, improspateaza respiratia.
8. Reduceti consumul de alimente dulci
Foto de lisabatty
Alimentatia bogata in zaharuri creste riscul de diabet, obezitate, boli cardio-vasculare pe langa imbolnavirile oro-dentare adiacente. Dulciurile consumate excesiv distrug smaltul dentar prin acizii produsi din metabolizarea lor de catre flora bacteriana orala.
9. Utilizati apa de gura
Apele de gura (mouthwash) contin agenti antibacterieni, compusi care improspateaza respiratia si reduc riscul afectiunilor oro-dentare.
10. Vizitati medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an
Vizitele stomatologice bianuale contribuie la preventia cariilor, afectiunilor parodontale precum si a cancerului oral.